9. Sınıf Tarih dersi TÜRKİYE TARİHİ (11–13.YÜZYIL) ünitesi TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ konusunun alt başlığı olan Haçlı Seferleri: Sebepleri ve I.II.III.IV Haçlı Seferleri ve Sonuçları konusunun özetini aşağıdan okuyabilirsiniz. KPSS Tarih hazırlığı yapan arkadaşlarımızın konuyu mutlaka dikkatlice okuması gerekir.
HAÇLI SEFERLERİ (1096 – 1270)
Hıristiyan Avrupalıların kutsal saydıkları Kudüs ve çevresini Müslümanların elinden almak amacıyla düzenledikleri sekiz sefere HAÇLI SEFERLERİ denir.
Nedenleri
1. Dini Nedenler
* Hristiyanların kendileri için kutsal saydıkları Kudüs ve çevresini Müslümanlardan geri almak istemeleri
* Papalık ve rahiplerin etki alanlarını genişletmek istemeleri
* Haçlı Seferlerine katılacak Hristiyanların tüm günahlarının affedileceğinin açıklanması
* Katolik Kilisesi’nin Doğu’da yer alan Ortodoks mezhebini kendi hâkimiyeti altına almak istemesi
* Fransa’da Kluni tarikatının Hıristiyanları Müslümanlara karşı kışkırtıcı faaliyetleri etkili olmuştur.
2. Siyasi Nedenler
* Türklere karşı başarısız olan Bizans Devleti’nin Avrupalıları yardıma çağırması
* Avrupalıların Türkleri, Anadolu ve Ortadoğu’dan uzaklaştırmak istemesi
* Macera peşindeki şövalyelerin savaş istekleri etkili olmuştur.
3. Ekonomik Nedenler
* Avrupa’nın bu dönemde ekonomik açıdan son derece zayıf olması
* Avrupalıların zengin doğu ülkelerini ele geçirmek istemeleri
* Avrupalıların Müslümanların elinde bulunan İpek ve baharat yollarını ele geçirmek istemeleri etkili olmuştur.
B)SEFERLER
l. Haçlı Seferi (1096 • 1099)
Yukarıdaki nedenlerle Haçlılar kalabalık bir ordu ile İslam dünyası üzerine sefere çıktılar. Bizans’la antlaşma yaparak Anadolu’ya giren haçlılara büyük kayıplar verdiren l. Kılıç Arslan çok kalabalık olan haçlıların bir kısminin Kudüs’e ulaşmasına engel olamamıştır.
l. Haçlı Seferi’nin Sonuçları
– İznik ve Batı Anadolu Bizans’ın eline geçti.
-Türkiye Selçukluları İznik’in kaybedilmesiyle devlet merkezini Konya’ya taşıdılar
– Kudüs’ü Fatimiler’den alan Haçlılar burada bir Latin -î Krallığı kurdular.
– Haçlılar tarafından ele geçirilen Antakya, Urfa, Trablusşam, Sur, Yafa ve Nablus’ta feodalite rejimine dayalı dukalık ve kontluklar kuruldu.
II. Haçlı Seferi (1147-1149)
Bu sefere neden olan gelişme Musul Atabeyi İmadeddin Zengi’nin önce Urfa’yı ardından Halep ve Şam’ı Haçlılardan geri almasıdır. Bunun üzerine Kudüs Latin Krallığı Papa III. Ojen’den yardım istedi. Papa’nın çağrısı ile Alman imparatoru III. Konrad ve Fransa Kralı VII. Lui ayrı yollardan Anadolu’ya sefere çıktılar. Ancak, Türkiye Selçukluları tarafından bozguna uğratıldılar. Ardından deniz yolu ile Suriye’ye gelen ve Şam’ı kuşatan iki kral başarılı olamadılar.
III. Haçlı Seferi (1189 -1192)
Fatımiler’i yıkarak Mısır’da devlet kuran Selahaddin Eyyûbi 1187 yılında Hittin Savaşı’nda haçlıları yenmiş Kudüs dahil olmak üzere Suriye’nin büyük bir kısmım haçlılardan geri almıştır.
Bu gelişmeler Haçlı dünyasını tekrar harekete geçirmiş ve Alman imparatoru Frederik Barbaros, Fransa Kralı Filip Ogüst, ingiltere Kralı Arslan Yürekli Rişar büyük ordularla kara ve deniz yoluyla sefere çıkmışlardır.
Alman İmparatoru Türkiye Selçukluları’ndaki taht kavgalarından faydalanarak Silifke’ye kadar geldi. Ancak, Silifke suyunda boğularak ölünce ordusunun büyük çoğunluğu dağıldı.
Deniz yoluyla gelen Fransa ve İngiliz Kralları Akka Kalesi’ni aldılar. Ancak iki kralın anlaşmazlığa düş-mesi üzerine Fransa Kralı Filip Ogüst geri dönmüş, ingiliz Kralı ise iki yıl daha bölgede kalmıştır. Bütün çabalarına karşılık başarılı olamayıp Selahaddin Eyyübi ile bir anlaşma yaparak ülkesine dönmüştür.
IV. Haçlı Seferi (1204)
Eyyübiler’in Yafa ve Akdeniz sahilindeki bazı yerleri haçlılardan almaşı üzerine Papa III. inosan’ın çağrısıyla Senyör ve Şövalyeler Venedik’te toplanmıştır. Deniz yoluyla yapılması amaçlanan bu sefer için Venediklilerden gemiler kiralanmıştır. Bu sırada Bizans’ta taht kavgaları yaşanmakta olup devrik imparator haçlıları değişik vaadlerle İstanbul’a çağırmıştır. Papa’nın karşı çıkmasına rağmen İstanbul’a gelen haçlılar devrik imparator İzak Angelos’u tahta çıkarmış, ancak İstanbul’u da yağmalamışlardır. İstanbul balkının ayaklanarak imparator İzak Angelosu öldürmeleri üzerine haçlılar, İstanbul’u işgal ederek burada Latin imparatorluğu kurdular. İstanbul’dan kaçan Bizans hanedanından bazı kişiler Anadolu’ya geçerek İznik Rum imparatorluğu (1204 – 1261) ve Trabzon Rum İmparatorluğu’nu (1204 -1461) kurdular.
İznik Rum imparatorluğu 1261 yılında İstanbul’daki Latin İmparatorluğu’nu yıkarak Bizans’ı tekrar canlandırmıştır.
IV. Haçlı Seferi’nden sonra gerçekleşen diğer haçlı seferleri deniz yoluyla Kuzey Afrika ve doğuya gerçekleştirilmiştir. Bu seferlerde ekonomik amaçlar ön plandadır.
IV.Haçlı Sferi, seferlerin amacından uzaklaştığını ve ekonomik etkenlerin seferlere katılımlarda etkili olduğunu göstermektedir.
Haçlı Seferlerinin Sonuçları
* İpek ve Baharat yollarının denetimi İslam devletlerinin elinde kaldı.
* Avrupa’daki derebeylik yönetimi zayıfladı. Mutlak krallık yönetimi güçlendi.
* Türklerin batı yönündeki fetihleri durakladı. Anadolu Birliği bozuldu, Bizans’ın ömrü uzadı.
* Kiliseye ve papazlara karşı olan güven sarsıldı.
* Pusula, barut ve kâğıt gibi Avrupa’da bilinmeyen teknik buluşlar Avrupa’ya taşındı.
* Doğu-batı ticareti gelişti. Akdeniz önem kazandı.
* Akdeniz’de yer alan liman şehirleri gelişti.
* Skolâstik düşünce etkisini kaybetmeye başladı.
* Avrupa’da ticaretin gelişmesine bağlı olarak Burjuva sınıfı oluştu.
* Anadolu’nun ekonomik yapısı sarsıldı.