Müslümanların Mekke’deki Faaliyetleri
9. SINIF Tarih dersi İslam Tarihi ve Uygarlığı (13. yüzyıla Kadar) ünitesi İslamiyet’in Doğuşu ve Yayılışı konusunun alt başlığı alan Müslümanların Mekke’deki Faaliyetleri konusunun özetini aşağıdan okuyabilirsiniz.
Hz. Muhammed 610 yılında Hira mağarasında peygamberlikle görevlendirildi. İlk olarak; eşi Hatice, evlatlığı Zeyd, amcasının oğlu Ali ve dostu Ebu Bekir onun peygambeliğine inandılar. Bunlar, ilk Müslümanlardır.
İslamiyetin doğuşu ile birlikte Mekkeli müşrikler müslümanlara baskı yapmaya başladı. İslamiyetin vaad ve yaşam tarzından çekiniyor, ayrıcalık ve ekonomik güçlerini kaybedeceklerini düşünüyorlardı. Baskı yoluyla işi halledemeyeceklerini anlayınca; Ona, amcası Ebu Talip aracılığıyla İslamiyeti anlatmaktan vazgeçmesine karşılık devlet başkanlığı, mal ve çok miktarda para teklif ettiler Fakat Hz. Muhammed bu teklifleri hemen reddetti ve şu cevabı verdi:
-Vallahi, bu işi bırakmam için güneşi sağ elime, ayı da sol elime koyacak olsalar yine de davamdan vazgeçmem. Ya Allah bu dini hâkim kılar ya da onun uğrunda ölürüm. Ben Allah’ın bana bildirdiğinden başka bir şey söylemiyorum.
Bunun üzerine Mekkeli müşriklerin baskısı daha da arttı. Müşriklerin (Mekkeli putperestler) baskıları sonucu Müslümanlar ilk defa Habeşistan’a göç (hicret) etmişlerdir. (615)
İslamiyetin 10. yılında Ebu Talip ile eşi Hz. Hatice vefat etti. Müşrikler 3 yıl müslümanları abluka altında tuttu. Hz. Muhammed buna rağmen tebliğden vazgeçmedi. 619 yılında Kabe’yi ziyarete gelen altı Medineli ile Akabe denilen yerde karşılaşan Hz. Muhammed, onları İslamiyete davet etti. Medinelilerde İslamiyeti kabul ettiler Medinelilerle 621 ve 622 yıllarında iki görüşme daha yapıldı Bu görüşmelere I. ve II. Akabe Biadları denilmiştir Bu görüşmelerde Medineli Müslümanlar, Hz. Muhammed’e bağlı kalacaklarına ve emirlerine uyacaklarına söz verdiler Bunun üzerine Mekke’deki Müslümanlar, Hz. Muhammed’in izniyle Medine’ye göç etmeye başladılar.