Türkiye Selçuklu Devletinde Sosyal Hayat Konu Anlatımı (KPSS Tarih)


9. Sınıf Tarih dersi TÜRKİYE TARİHİ (11–13.YÜZYIL) ünitesi TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİnde Kültür ve Medeniyet  konusunun alt başlığı olan Türkiye Selçuklu Devletinde Sosyal Hayat konusunun özetini aşağıdan okuyabilirsiniz. KPSS Tarih hazırlığı yapan arkadaşlarımızın konuyu mutlaka dikkatlice okuması gerekir.

Türkiye Selçuklu Devletinde Kültür ve Medeniyet

Sosyal Hayat

Halkın çoğunluğunu Türkler oluşturmakla birlikte, Rum, Ermeni ve Süryaniler de azınlık olarak bulunmaktaydı. Halkın bir kısmı şehirlerde yaşıyor ve bun­ları; devlet memurları, bilim adamları, tüccar, zanaat­kar, sanatkarlar oluşturuyordu. Halkın diğer bir kısmı da köylerde yaşamaktaydı. Onların da bir bölümü gö­çebe, bir bölümü de yerleşik köylülerden oluşuyordu.

Köylüler: Devlete ait topraklarda köylüler toprağın işleticisi durumundaydılar. Köylülerin başında  “Köy Kethüdası” vardı. İkta sahibi sipahiler ise köylünün güvenliğini sağlarlardı.

Konargöçerler: Türkmenler, genellikle uc bölgelere yerleşerek geçimlerini hayvancılıkla sağlarlardı. Boy beyinin liderliğinde teşkilatlanan konargöçer Türkmenlerin büyük bir kısmı zamanla yerleşik hayata geçtiler.

Şehirliler: Devlet memurları, tüccarlar, bilim adamları, esnaf ve zanaatkârlar şehir halkını oluştururlardı. Devlet memurları, devlete
hizmet ederler ve hizmetleri karşılığında maaş alırlardı. Bu sınıf içinde yöneticiler ve askerler bulunurdu. Bağ, bahçe ve emlak sahibiydiler. Tüccarlar, ticaretle uğraşırlardı. Müderrisler, kadılar, medrese öğrencileri ilmiye grubunda yer alırlardı. Esnaflar,  ahilik kurumuna bağlıydılar.

About admin

Check Also

İlk Türk Devletleri Ders Anlatım Videosu

Lise 1 Tarih dersi İlk Türk Devletleri ünitesi ile ilgili konu anlatım videosunu aşağıdaki videodan seyredebilirsiniz. …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir